A BALU Sport Egyesület
 
 
A kezdetek
 

Úszóiskolánkat 1996-ban alapítottuk, 2005 óta létezik a jelenlegi egyesületi formában. A Balu Sport Egyesületet III. kerületi egyesületként hoztuk létre, és azóta is folyamatos Óbudán és Békásmegyeren a működésünk. Tevékenységünket az évek során kiterjesztettük Budakeszi vonzáskörzetére is. A kezdetek óta több tízezer gyermekkel ismertettük és szerettettük meg az úszást.  Programjainkat jellemzően 4-16 éves gyerekek, fiatalok veszik igénybe. Utánpótlás nevelőként pedig több komoly eredményt elért versenyzőt adhattunk át nagy egyesületeknek, ilyenek például a JÖVŐ SC és a Budapesti Honvéd.

  
 
Céljaink, tevékenységünk
 
Fő célunk a gyermekek és az ifjúság egészséges életmódra való nevelése, utánpótlás nevelés, valamint versenyzők képzése a sport, ezen belül kiemelten az úszás, az öttusa, a röplabda, és a vízilabda oktatásának eszközrendszerével. Továbbá, a szabadidő kulturált eltöltésének biztosítása, a tömegsport fellendítésének elősegítése a sporthoz kapcsolódó táborok, programok, tanfolyamok szervezésén keresztül.
 

Szakosztályaink közül a legrégebbi, legismertebb és legnagyobb a szabadidős úszószakosztályunk, ami “BALUSWIM ÚSZÓISKOLA” fantázianéven működik. Ez a szakosztály egy tanév alatt, két helyszínen, több mint 1000 gyermeket szokott fogadni. A szabadidős úszó szakosztályban szakképzett, pedagógusi és úszás oktatói végzettséggel rendelkező edzők tanítják a gyermekeket. Egyesületünk a tankerületek által is elismerten, maximális elégedettségük mellett végzi több település iskolájának kötelező úszásoktatását is. 

 

Saját képzettségi szintünknek megfelelően vállaljuk a tanfolyamainkra jelentkező sajátos nevelési igényű, mozgásszervi, illetve mozgáskoordinációs problémákkal küzdő gyermekekkel való foglalkozást is, amennyiben közösségbe integrálhatóak. 

   
Az iskolai tanévhez igazodva úszó tanfolyamainkon óvodák és iskolák csoportos úszás oktatását - a csoportokat autóbuszokkal szállítva - látjuk el. Hétköznap délutánonként és szombat délelőttönként pedig “lakossági” tanfolyamainkon a szüleikkel érkező gyermekek oktatásával foglalkozunk.

 
Tanfolyamainkon a gyermekek többféle tudásszintű csoportra osztva sajátíthatják el az úszást vagy bővíthetik tovább a már megszerzett tudásukat. Elsődleges célunk, hogy a gyermekek megismerjék és megszeressék ezt a közeget, természetessé váljon számukra, mosolyogva, és boldogan tanulják a vízben való viselkedés, mozgás, úszás elemeit. 

  
Az úszó foglalkozásokon felül igyekszünk minél több szervezett programot biztosítani, hogy erősítsük a felnövekvő generációban a mozgás és a sport szeretetét.  Egyik ilyen programunk a nyári napközis tábor, ahol gondoskodunk a gyerekek egész napos elhelyezéséről, mozgásáról, étkeztetéséről is. Nyári táborainkkal párhuzamosan, hetes és kéthetes turnusokban nyári intenzív tanfolyamokat is szervezünk. Az intenzív tanfolyamokon, csak úgy, mint a tanév közben szervezett úszás órákon igyekszünk tekintettel lenni a többgyermekes családokra is, ezért minden turnusban több tudásszinten indítjuk csoportjainkat, hogy a testvéreket egy időpontban hozhassák úszni.  

 
Évente - lehetőségeink függvényében - egy vagy két alkalommal házi úszóbajnokságot szervezünk a nálunk úszó gyermekeknek és családjaiknak. A bajnokságainkon a legkedveltebb versenyszámban a családi váltóban testvérek, szülők is indulhatnak, így közvetetten a nálunk úszó gyerekek családjaival is igyekszünk megszerettetni az úszást, ezáltal az egészséges életmódot. A versenyeken minden gyermek aki elindul, ajándékot kap, hogy ezzel is motiváljuk őket a sport folytatására. 

 

A 2013-ban létrehozott, budakeszi központú ÖTTUSA szakosztályunkban 4 szakember látja el az edzői feladatokat. Rövid működésünk alatt már magyar kupa győztest, és országos bajnoki helyezetteket is tudtunk nevelni. 2018-ban és 2019-ben a Laser Run (ez az öttusa kombinált számából létrehozott sportág futásból és lövészetből áll) Európa és világbajnokságokon utánpótláskorú tanítványaink váltóban és csapatban is tudtak Magyarországnak arany és ezüst érmeket nyerni.

  

A 2016-ban indított VÍZILABDA szakosztályt megfelelő körülmények (minimum 2 m mély medence) hiányában még utánpótlás nevelési célokkal tudjuk csak működtetni, de folyamatosan keressük a lehetőséget arra, hogy ebben a népszerű sportágban is megkezdhessük a komolyabb munkát.

  

RÖPLABDA szakosztályunkban, melynek Budakeszi a központja, 3 testnevelő foglalkozik a gyermekekkel. 2019-ben szakosztályunk versenyzői a Diákolimpián a VI. korcsoportban 4., 2018-ban pedig az Országos Strandröplabda Bajnokságon a IV. korcsoportban a 2. helyet szerezték meg.

 
 

Amikre büszkék vagyunk

  
Egyesületünk Budakeszin és a III. kerületben, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központtal együttműködve 2017 óta, lehetőségeihez mérten karitatív tevékenység keretében hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását és úszásoktatását látja el ellenszolgáltatás nélkül. Ezeknek a gyerekeknek máshogy nem lehetne lehetőségük részt venni úszásoktatáson, nyári programokon. 

 

Tanítványaink a középiskolai tanulmányaik során megkeresnek minket a közösségi munkával kapcsolatosan, mivel szívesen teljesítik nálunk a kötelezően ledolgozandó óráikat. Több gimnáziummal is van erre vonatkozó szerződésünk és további intézmények együttműködésére is nyitottak vagyunk, ha jelzik ilyen igényüket.

 

 

Visontai Balázs

elnökhelyettes

 

BALU Sport Egyesület

 

 

Ha szeretnék aktualitásainkat nyomon követni, like-olják Facebook oldalunkat!